Tesla aandelen

Het bedrijf geniet internationale bekendheid en is al geruime tijd beursgenoteerd. Het heeft de afgelopen jaren een enorme stijging doorgemaakt en beleggers zijn benieuwd: Heeft het nog zin om nu te investeren? Wij geven onze verwachtingen weer in dit artikel.

Tesla

Tesla Koers

Om een goede analyse te kunnen maken van het bedrijf is het belangrijk om een inzicht te hebben van de huidige koers en de dalingen en stijgingen van de afgelopen dagen, weken en maanden.  

Zo zijn er de afgelopen jaren veel schommelingen geweest bij het Tesla aandeel koers. De corona crisis heeft een flinke impact gehad op bedrijven in de autoindustrie en zo ook op het bedrijf van Elon Musk. Toch heeft het de afgelopen jaren veel auto’s verkocht en lijkt het snel hersteld te zijn van de corona crisis. 

Huidige koers:

Waar kan ik het kopen?

Etoro is een copy trading platform en volgens ons een van de beste brokers waar je Amerikaanse aandelen kan kopen.  Lees onze Etoro review of open direct een account.

Wat is Tesla?

De fabrikant is opgericht in het jaar 2003 door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. De naam is vernoemd naar Nikola Tesla. Dit was een elektrotechnicus uit de 20e eeuw. Hoewel veel mensen denken dat Elon musk de oprichter is, stapte hij pas een jaar later in Tesla Inc Het doel was toendertijd om elektrische auto’s op de markt te brengen die niet onderdoen qua prestaties en design als benzineauto’s. Elon Musk nam de hele onderneming over in het jaartal 2008. Hoewel het al eerder auto’s op de markt had gebracht, vind het zijn grote doorbraak met Model S die in 2012 op de wereldwijde markt kwam. Deze auto werd uitgebracht in samenwerking met Lotus. Sindsdien heeft het ook Model X (grote 5-deurs Crossover) , Model 3 En Model Y op de markt gebracht. In 2022 wordt naar verwachting de Tesla semi (vrachtwagen) op de automarkt gebracht. In 2021 waren er in totaal  936.000 voertuigen verkocht wereldwijd. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat aandelen Tesla een van de populairste stocks in Nederland.

De onderneming investeert veel geld van de omzet in research and development omdat ze innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Dit is ook de reden waarom het geen dividend uitkeert, maar alles in ontwikkeling steekt. Dit is een van de redenen waarom veel beleggers niet twijfelen aan de vraag: moet ik aandelen kopen Tesla of niet?

koers tesla

Superchargers

Naast de elektrische automodellen is het ook bekend door de superchargers. Dit is een eigen netwerk waar je een elektrisch voertuig kan opladen. Zo plug je gemakkelijk in en de auto laadt automatisch op. Om het nog gemakkelijker te maken heeft het ook een app gebouwd waarmee je live kan zien hoeveel procent opgeladen de batterij is, waar er oplaadpunten zijn en krijg je bovendien een melding in deze app als je je rit kan vervolgen. De superchargers zijn mede hierdoor ook beter dan die van de concurrenten.

Tesla koers verwachting

Elon Musk heeft in maart 2022 aangegeven begonnen te zijn aan het derde masterplan, waarbij de Model X en Y de eerste twee masterplannen waren. Volgens kenners wil het zich uitbreiden met een SUV, Pick-up truck en een vrachtwagen en volledige zelfrijdende auto’s  ontwikkelen die tien keer zo veilig moeten worden als auto’s die wel door personen bestuurd worden. Daarnaast wil het graag een betaalbare elektrische auto ontwikkelen. Wij denken dat dit een positieve invloed zal hebben op de Tesla koers NASDAQ. Toch heeft het ook nog veel schulden maar zijn de liquide middelen wel hoger dan deze schuld. Wel komen er steeds meer concurrenten op de markt wat invloed kan hebben op aandelen Tesla.

aandeel tesla

Concurrenten

Zoals hierboven al is beschreven heeft het te maken met steeds meer concurrenten. Zo heb je NIO. Dit is een Chinees bedrijf dat elektrische auto’s maakt en hier zeer succesvol mee is in Azie wat voor een stijging heeft gezorgd in de Nio koers. In 2022 willen ze ook beschikbaar zijn in veel Europese landen en gaat daarmee met o.a Tesla de concurrentiestrijd aan. Wel zijn er verschillen tussen beide bedrijven. Zo richt hry zich meer op de middenklasse, waar het Amerikaanse onderneming zich op dit moment vooral richt op de mensen die iets meer te besteden hebben.  Ook Audi, Volkswagen, Jaguar hebben elektrische auto’s van zeer hoge kwaliteit die in dezelfde prijsklasse zitten als Elon Musk zijn onderneming.  Hoewel ook fabrikanten van goedkopere merken als Toyata een concurrenten zijn en worden. Elon Musk heeft aangegeven zich eerst op de rijkere mensen te willen richten en daarna auto’s aan te bieden aan de gewone man en vrouw. Sinds een aantal jaar richt nagenoeg elke autofabrikant zich op elektrisch rijden en wordt de concurrentiestrijd daarmee heel groot. Gelukkig neemt de vraag naar elektrische auto’s ook elk jaar toe.

Koers Tesla NASDAQ geschiedenis

De Initial Public Offering  (het moment dat het naar de beurs ging) was in 2010 op de NASDAQ beurs. De koers was destijd 17 dollar. Op het moment van schrijven is de Tesla koers: 776,55 dollar. Beleggers die in 2021 zijn begonnen met investeren en nog niet hebben gekocht, hebben mooie rendementen behaald.  Op 5 november 2021 was de all time high  waarbij de koers op 1222 dollar stond.

tesla koers

FAQ – Veelgestelde vragen

Waarom stijgt of daalt aandeel Tesla?

De koers Tesla schommelt de afgelopen jaren door meerdere redenen. De corona crisis, het aantal verkopen en concurrenten hebben hier invloed op gehad.

Wat is de huidige koers Tesla?

Wij tonen op onze pagina een huidige koers  en geven inzicht in het aandeel Tesla van de afgelopen weken, maanden en jaren.

Wat is de toekomst van het Amerikaanse techbedrijf?

Het heeft grote plannen met eigen netwerken, nieuwe elektrische auto’s en nog meer duurzame plannen wat van invloed zal zijn op de koers Tesla.

Op onze pagina laten wij de actuele Tesla koers zien en inzicht in de geschiedenis en toekomst van de onderneming en inzicht waar je Tesla aandelen kopen kan.