NFT

In dit artikel geven we uitleg over het onderwep, waar je het NFT kopen kan en wat de beste marketplaces zijn.

Dit artikel is geschreven door Sander. Pagina laatst bijgewerkt op sep 19, 2022 @ 9:02 pm

In de fysieke wereld beschikken we allemaal over bepaalde eigendommen. Dit kan een auto zijn, maar ook een woning of iets veel kleiner zoals een schilderij. Wanneer je deze eigendommen hebt aangekocht zijn ze van jou en dat blijven ze ook tot je beslist om ze terug te verkopen. Het is tegenwoordig niet alleen fysiek, maar ook virtueel mogelijk om eigenaar te worden van bijvoorbeeld een bepaalde asset. Om aan te kunnen tonen dat jij de eigenaar bent, kan er gebruik worden gemaakt van een NFT of een zogenaamde non-fungible token. Deze token en dan vooral het daaraan verbonden eigendomsrecht, zorgt ervoor dat niemand jouw status als eigenaar kan betwisten. Bovendien heeft het verleden duidelijk gemaakt dat NFTs ook een investeringswaardige belegging kan zijn. Veel mensen hebben er dan ook in het verleden al heel wat geld mee weten te verdienen.

Wat is NFT?

NFT staat dus voor non-fungible token. Het gaat om een unieke token die duidelijk maakt welke persoon eigenaar is van een bepaalde asset. Het is dan ook om een onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit certificaat wordt digitaal gecreëerd en gekoppeld aan een digitaal object. Dit kan tegenwoordig werkelijk van alles zijn. Denk hierbij niet alleen aan een digitale uitvoering van een bepaald schilderij, maar ook aan bijvoorbeeld een streepje muziek, exclusief beeldmateriaal uit een film, etc. Vervolgens zal de token worden geregistreerd in de blockchain. Voor deze registratie geldt dat ze gekoppeld wordt aan de digitale crypto wallet van de eigenaar van de NFT. Het is eveneens interessant om te weten dat iedereen te allen tijde het eigendomsrecht van een bepaalde non-fungible token kan opzoeken. Dit kan men eenvoudig doen omdat de NFT uiteraard opgeslagen is op de blockchain wat een volledig openbare database is. 

nft kopen

Hoe werkt het?

Wat is NFT en vooral hoe werkt het? Dat zijn wellicht de twee belangrijkste vragen die door mensen die geïnteresseerd zijn in deze tokens worden gesteld. Om te beginnen is het van belang om te weten dat een FTP een crypto token is welke uniek is. Wanneer je bijvoorbeeld 1 BTC token zou ruilen voor een andere BTC token dan is de Bitcoin die je nu bezit eigenlijk dezelfde als degene die je eerder in bezit hebt gehad. Dit noemen we in de praktijk fungibility. Voor een NFT geldt echter dat ze een non-fungibility token is. Zo is het een token die je niet zomaar rechtstreeks in kan wisselen voor een andere. Dat kan niet omdat ze over een uniek karakter beschikken. Door het linken van een unieke hashcode aan NFTs wordt er in de praktijk voor gezorgd dat je door middel van een transactiegeschiedenis na kan gaan wie op welk ogenblik de eigenaar is van de specifieke token in kwestie. Op de blockchain wordt immers steeds geregistreerd tussen welke partijen er een transactie wordt uitgevoerd. Deze transactie kan niet ongedaan worden gemaakt of worden aangepast. Dit betekent dat de transactiegeschiedenis volledig te herleiden is naar de eerste eigenaar van de digitale asset in kwestie.

Waar en hoe kan je NFT kopen?

De vraag “wat is NFT” is ondertussen al voor een aanzienlijk deel beantwoord. Dit gezegd hebbende weet je hiermee uiteraard nog niet waar en vooral hoe je ze kan kopen. Laat ons wat dit betreft beginnen bij het begin. In eerste instantie zal je immers de beschikking moeten hebben over een crypto wallet. Deze wallet moet ondersteuning bieden voor Ethereum (ETH) en NFT’s. Van zodra je beschikt over een dergelijke digitale portefeuille dien je uiteraard ook een bepaald startbudget te storten. Wissel je fiatgeld in voor Ethereum en zorg ervoor dat de ETH in de wallet steekt. 

Wanneer je bovenstaande hebt gedaan zal je een keuze moeten maken uit de verschillende NFT marketplaces die er op de markt bestaan. Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwe marketplaces verschenen die zomaar verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor jouw eerste NFT aankoop. Heb je een bepaalde marketplace uitgekozen om jouw eerste NFT bij te kopen? Dan kan het kopen van jouw eerste digitale asset beginnen. Let wel, de manier waarop je eigenaar kan worden van een dergelijke asset kan sterke verschillen vertonen. Het merendeel van de NFT’s mogen dan wel aangeboden worden onder de vorm van een veiling, er bestaan ook menig aantal exemplaren die uitsluitend tegen een vastgestelde marktprijs worden aangeboden. Controleer voordat je tot aankoop over gaat bovendien ook altijd welke kosten er precies in rekening worden gebracht. 

nft marketplace

Marketplaces

Voor het kopen of verkopen van een NFT dient er gebruik te worden gemaakt van een bepaalde marketplace. Sinds de introductie van de eerste non-fungible token op de markt is het zo dat er heel wat nieuwe projecten zijn verschenen die het mogelijk maken om je NFT’s te verhandelen.  We hebben de belangrijkste NFT marketplaces voor je uitgezicht en stellen ze hieronder aan je voor. 

1.) OpenSea

OpenSea is niet alleen de oudste, maar ook de bekendste en tevens ook grootste van alle NFT marketplaces die er tegenwoordig bestaan. Een NFT kopen kan via deze marketplace in heel wat verschillende vormen. Denk hierbij aan:

  • Muziek;
  • Verzamelobjecten;
  • In-game items;

Voor OpenSea geldt dat ze je niet alleen de mogelijkheid biedt om eigenaar te worden van een al bestaande NFT. Daarnaast is het namelijk ook zo dat je hier je eigen non-fungible token op kan aanmaken. Heb jij er bijvoorbeeld voor gekozen om een unieke digitale tekening te maken of ben je een muzikant en wil je graag een bepaald nummer als non fungible token aanbieden? Dan biedt het platform van OpenSea je die mogelijkheid. Je kan daarbij ook volledig zelf bepalen op welke manier je de token aanbiedt en eventueel ook welke doorverkooprechten eraan verbonden zijn. In ieder geval, wanneer je een keuze wil kunnen maken uit het meest omvangrijke aanbod aan mogelijkheden met betrekking tot een NFT kopen of maken dan is deze marketplace voor jou wellicht de beste keuze.

2.) SuperRare

Eén van de meer exclusieve en dus helaas ook duurdere NFT marketplaces is SuperRare. De NFT’s die je terug kan vinden op dit platform zijn dan ook afkomstig van uitsluitend goedgekeurde artiesten. De instapkosten waar je rekening mee moet houden liggen aanzienlijk hoger in vergelijking met andere marketplaces, maar dan heb je ook wel echt wat. Je bent in het merendeel van de gevallen bijvoorbeeld zeker dat je te maken hebt met een werk van een echte professional. Voor dit platform geldt dat ze ook over een uitermate belangrijk sociaal aspect beschikt. Het tonen van je digitale kunstcollectie is hier dan ook net zo groot als het daadwerkelijk verhandelen van een NFT.

3.) Rarible

Rarible gaat al even de strijd aan met OpenSea om de titel van grootste en populairste NFT marketplace op de markt. Ondanks het feit dat laatst genoemde deze strijd gewonnen blijkt te hebben moet het toch gezegd dat Rarible een uitermate interessant platform is om te ontdekken. Vergelijkbaar met OpenSea biedt ze haar gebruikers bijvoorbeeld eveneens de mogelijkheid om naast een NFT kopen ook zelf een non-fungible token te creëren. Vervolgens kan deze direct op een eenvoudige manier via het platform worden verhandeld. Op moment van schrijven geldt voor deze marketplace dat ze ondersteuning biedt voor maar liefst vijf verschillende wallets. Denk hierbij aan MetaMask en Torus, maar ook aan Beacon, Blocto en WalletConnect. 

4.) Sorare

Tot dusver hebben we je hierboven vooral kennis laten maken met algemene NFT marketplaces. Dit zijn digitale marktplaatsen die het mogelijk maken om de meest uiteenlopende digitale assets te kopen of te verkopen. Er bestaan in de praktijk echter ook een groot aantal verschillende platformen die zich richten op het verhandelen van zeer specifieke NFT’s. Eén van deze platformen die een ontzettend grote bekendheid geniet is het zogenaamde Sorare. 

Sorare is in eerste instantie eigenlijk een spel waarin je geld kan verdienen door het kopen en terug verkopen van kaarten van je favoriete voetballers. Je kan in het spel deelnemen aan verschillende toernooien waarin je kaarten kan inzetten die je eerder als NFT hebt aangekocht. Voor elke competitie geldt dat er vijf spelers geselecteerd kunnen worden. Presteert een speler uit jouw selectie goed tijdens zijn wedstrijd? Dan kan je heel wat punten ontvangen. Op deze manier kan je telkens hoger in de ranglijst komen te staan. 

Het is mogelijk om het spel gratis te spelen door middel van de kaarten die je gewoon van Sorare ontvangt. Anderzijds is het ook mogelijk om zeldzame kaarten te kopen en in te zetten waardoor je kans op mooie beloningen een behoorlijk stuk groter wordt. Voor elke kaart geldt dat ze een non fungible token is. Wil je graag zo’n voetbalspeler NFT kopen? Dan kan je daarvoor gebruikmaken van de speciale Sorare marketplace. Andere tokens kan je op moment van schrijven hierop echter niet verhandelen. 

NFT crypto, wat is de correlatie tussen beiden?

De populariteit van de non-fungible tokens heeft er in de praktijk voor gezorgd dat er steeds meer zogenaamde NFT crypto projecten in het leven worden geroepen. In het bijzonder zogenaamde blockchain games maken vaak gebruik van NFT’s waar gamers eigenaar mee kunnen worden van een bepaalde in-game asset. Het kan daarbij dan gaan om een personage, maar ook om bijvoorbeeld een uniek zwaard, een wapen, etc. Voor de non-fungible token geldt dan vaak dat ze over een praktische waarde beschikt in het spel dat wordt gespeeld terwijl ze daarbuiten ook over een financiële waarde beschikt wanneer ze bijvoorbeeld zou worden verhandeld op één van de NFT marketplaces.

Dat er sprake is van een duidelijke correlatie tussen NFT en crypto mag duidelijk zijn. Ook voor de non-fungible tokens geldt namelijk dat ze worden geregistreerd op de zogenaamde blockchain. Het belangrijkste verschil met een “gewone” crypto token is terug te vinden in het fungible versus het non-fungible karakter waar beiden over beschikken. Binnen de crypto wereld bestaan er tegenwoordig in ieder geval tal van verschillende projecten die over een NFT connectie beschikken. Enkele bekende namen op dit zijn bijvoorbeeld:

Decentraland;

Enjin;

OpenSea; 

Voor Decentraland geldt dat ze een soort van beknopte Metaverse is waarin mensen of partijen eigenaar kunnen worden van virtueel vastgoed. Dat virtuele vastgoed is eigenlijk een NFT waardoor ermee kan worden gehandeld. Binnen het ecosysteem van dit cryptoproject wordt er gebruik gemaakt van verschillende tokens. Het gaat hierbij om de LAND-token welke de NFT’s vertegenwoordigen enerzijds en de zogenaamde MANA-token anderzijds. Deze laatste doet dienst als betaalmiddel om bijvoorbeeld de virtuele stukken grond aan te kunnen kopen.

nft crypto

Enjin; een populair NFT-project gericht op de gaming wereld

Eén van de grootste en tevens ook populairste crypto NFT projecten luistert naar de naam Enjin. Voor dit project geldt dat ze zich focust op de gaming wereld. Zo heeft Enjin er onder meer voor gezorgd dat game-ontwikkelaars over de nodige tools zijn komen te beschikken om digitale voorwerpen op de blockchain op te kunnen slaan. Voor Enijin geldt bovendien dat ze over een correlatie beschikt met NFT marketplaces zoals bijvoorbeeld OpenSea. Het zwaard dat je aankoopt om in een bepaalde videogame te kunnen gebruiken kan immers  door middel van de daaraan gekoppelde NFT ook worden verhandeld op een bepaalde marketplace. 

Digitaal certificaat

Kopers van een NFT ontvangen in ruil voor de investering die ze hebben gedaan altijd een soort van digitaal certificaat. Dat digitale certificaat vertegenwoordigt uiteraard jouw eigendomsbewijs. Ze wordt geregistreerd op de blockchain waardoor het niet alleen voor jezelf, maar wel voor iedereen in de wereld duidelijk is dat jij en jij alleen de eigenaar van de digitale asset bent. Je kan zo’n digitaal certificaat ontvangen voor het kopen van de meest uiteenlopende non-fungible tokens. Het is dan ook tegenwoordig uitstekend mogelijk om menig aantal verschillende assets te digitaliseren. Een aantal voorbeelden waar je op dit vlak aan kan denken zijn de volgende:

  • Een bepaald kunstwerk; 
  • Een uniek muzieknummer van een bepaalde zanger of groep;
  • Specifieke wapens of andere belangrijke voorwerpen in een videogame;
  • Een uniek stukje beeldmateriaal van een film of serie; 

Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kan er een unieke, digitale asset van maken. Eender wat je uiteindelijk gaat kopen, je zal steevast kunnen vaststellen dat het digitaal certificaat dat je na je aankoop ontvangt het eigendomsrecht ontegensprekelijk aantoonbaar maakt. 

FAQ

Waar kan ik NFT’s kopen?

Wij tonen op onze pagina een aantal marketplaces waar je NFT’s kopen kan.

Kan ik zelf een NFT maken?

Wanneer jij een wallet heb, is het mogelijk om een NFT te maken.

Waarom zou ik het kopen?

Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan je eigenaar worden van een digitaal kunstwerk en winst maken door het te kopen en doorverkopen


Dit artikel is geschreven door Sander

Over de auteur: Sander heeft jarenlange ervaring met beleggen en de afgelopen maanden veel kennis opgedaan over NFT’s

5/5 - (2 stemmen)