Aandelen kopen

Wil jij beleggen in aandelen? Wij geven meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat, waarom het zo populair is en geven meer uitleg over waar je het kan kopen, over dividend en het behalen van koerswinst.

Geschreven door Frederieke. Pagina bijgewerkt op ’16/08/2022’.

Waar kan ik het beste beleggen in aandelen?

aandelenAandelen kopen kan je niet zelf doen. Je moet gebruik maken van een broker of het via een bank doen. Een broker maakt het namelijk voor particulieren mogelijk om te investeren in aandelen.  Er zijn in Nederland veel brokers beschikbaar. Bij het kiezen van een broker is het goed om te letten op Servicekosten en op de commissie die je betaalt per aandeel. Gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid tot het maken van een technische analyse zijn eveneens belangrijk bij het maken van een keuze.

De commissie verscheelt veel per broker of bank. Met name bij de bank ben je veel geld kwijt aan commissie, hierdoor heeft dit ook niet onze voorkeur.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Broker   BeoordelingServicekosten

Kosten AEX 

Voordelen

Acties

Etoro

0%


0%

 • Copy trading

 • 0% commissie

 • Groot aanbod in aandelen

De Giro

0%

€2 + 0,03%

 • DEGIRO kernselectie

 • Goedkoop

 • Nederlandse klantenservice

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een waardepapier waarmee je een deel van een bedrijf in handen hebt. Als belegger bezit je dus een bedrijf. Uiteraard voor een klein deel en met heel veel andere beleggers die ook een aandeel of meerdere  hebben van een organisatie. Wanneer de koers  stijgt, is het meer geld waard en kan je dit dus ook tegen een hogere prijs verkopen. Vraag en aanbod zijn noodzakelijk bij de koers van de effecten. Daarnaast ontvang je dividend bij het beleggen. Hoe groot dit bedrag is ligt aan het aantal, de winst die een bedrijf maakt en wat de regels zijn van een bedrijf.  Zo zijn er bedrijven die geen dividend uitkeren. Wanneer je aandelen koopt van een onderneming heb je ook vaak zeggenschap bij een aandelenvergadering.

aandelen kopen

Waarom moet ik hierin
investeren?

Er zijn meerdere voordelen aan het beleggen in aandelen. Zo is de huidige spaarrente gezakt tot nagenoeg 0%. Geld op je spaarrekening laten staan levert dus niks op. Door de inflatie zie je je spaargeld krimpen in plaats van toenemen. Met het beleggen kan je door een hogere koerswaarde en dividend  in je portfolio toch extra geld realiseren. Uiteraard zijn er wel risico’s verbonden en kan je je inleg verliezen bij het aandelen kopen.  Hou hier rekening mee als je wil gaan beleggen. Ook kan je kiezen voor ETF beleggen. Dit is een tracker waarmee je de onderliggende waarde van een groot aantal aandelen in een keer koopt.

Welke aandelen
nu kopen?

Welke aandelen kopen? Dit is een vraag die veel mensen stellen wanneer ze willen beleggen. Iedereen wil ten slotte een bedrijf hebben gevonden die binnen korte tijd een enorme stijging gaat doormaken.  Zo kan je kiezen voor Tesla aandelen, Nio of Amazon. Toch is het niet zo eenvoudig om een bedrijf aan te wijzen waarvan je nu moet aandelen kopen. Het is namelijk afhankelijk van zeer veel factoren en belangrijk om te kopen en verkopen op het juiste moment, maar hoe doe je dat?  Wij hebben hieronder 5 tips voor het aandelen kopen voor je op een rij gezet:

 

 1. Zorg voor een beleggingsplan
 2. Maak een fundamentele analyse
 3. Bekijk de concurrenten en ontwikkelingen in de markt
 4. Koop niet enkel aandelen van één bedrijf, maar zorg voor voldoende spreiding
 5. Kies voor een betrouwbare broker

Dividend

Met aandelen kopen kan je dividend ontvangen. Dividend is een bepaalde uitkering van een bedrijf die je als aandeelhouder ontvangt. Deze dividend is vaak afkomstig van de winst van een bedrijf en wordt over het algemeen één keer per jaar uitgekeerd. Dividend kan dus gezien worden als een bepaalde winstuitkering. Het is wel goed om te weten dat je in Nederland belasting betaald over de dividend, dit wordt dividendbelasting genoemd en bedraagt 15% van het totale bedrag dat wordt uitgekeerd. Elke bedrijf heeft een eigen datum waarop het dividend uitkeert. Daarnaast zijn er ook bedrijven die geen of niet alle dividend uitkeren. Zo zal in de jaarverslagen staan dat ze dit geld niet uitkeren om te investeren.

 

Wat is het verschil tussen groeiaandelen en dividendaandelen?

Groeiaandelen zijn bedrijven die enorm veel geld investeren in de groei van het bedrijf. Dit halen ze vaak uit de winst en keren geen dividend uit. Wel is de verwachting dat zo’n bedrijf sneller groeit en ook de waarde van een bepaald aandeel daardoor sneller stijgt. Dividendaandelen zijn vaak van bedrijven die al jaren bestaan en minder snel groeien of hoeven te groeien. Hierdoor keren ze de winst aan aandeelhouders uit in de vorm van dividend.

FAQ – Veelgestelde vragen

Waar kan ik het beste aandelen kopen?

Dit is een vraag die veel mensen stellen. Op onze pagina tonen wij een aantal betrouwbare brokers waarbij je als Nederlander aandelen kopen kan.

Wat zijn de beste aandelen?

Dit is een vraag die wij veel krijgen, maar we geen antwoord op kunnen geven. Dit is namelijk voor iedereen anders. Wel is het belangrijk om een eigen strategie te ontwikkelen en je goed in te lezen wanneer je aandelen kopen wil.

Waarom spreiden veel beleggers?

Wanneer je je wil inlezen voor je aandelen kopen wil heb je waarschijnlijk gelezen dat het goed is om te spreiden. Dit wordt aangeraden omdat wanneer je volledig op een bedrijf inzet en die zakt, je dit direct merkt in je portemonnee. Bij spreiden is dit niet het geval.

Hoe kan ik als particulier aandelen aanschaffen?

Als consument moet je aandelen kopen via een broker. Dit is de enige manier hoe dit mogelijk is in Nederland.

frederieke

Dit artikel is geschreven door Frederieke.

Over de auteur: Frederieke heeft meer dan 5 jaar ervaring met investeren in verschillende handelsproducten kan je daarom van goede informatie voorzien.

Welke beoordeling geef jij?