Aandelen Kopen of verkopen

Wil jij aandelen kopen? Dan is het belangrijk om de informatie op deze pagina te lezen.

Waar kan ik het beste kopen of verkopen?

Dit kan je niet zelf doen. Je moet gebruik maken van een broker waarmee je een aandeel van een bedrijf kan kopen of verkopen. Een broker maakt het namelijk voor particulieren mogelijk om een te investeren in aandelen.  Er zijn in Nederland veel brokers beschikbaar. Bij het kiezen van een broker is het goed om te letten op Servicekosten en op de commissie die je betaalt per aandeel

Zo kan je zomaar veel geld kwijt zijn aan commissie terwijl als je voor een andere broker had gekozen, deze problemen niet had gehad.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Broker   BeoordelingServicekosten

Kosten AEX aandelen

Acties

Etoro

0%


0%

De Giro

0%

€2 + 0,03%

Bux zero

0%

0% op zero orders
1 euro op market en limietorders

Wat is een
aandeel?

Een aandeel is een waardepapier waarmee je een deel van het bedrijf in handen hebt. Als belegger bezit je dus een bedrijf. Uiteraard voor een klein deel en met heel veel andere beleggers die ook een aandeel of meerdere  hebben van een bedrijf. Wanneer de koers van het bedrijf  stijgt, is het meer geld waard en kan je dit dus ook tegen een hogere prijs verkopen. Vraag en aanbod zijn noodzakelijk bij de koers van de aandelen. Daarnaast ontvang je dividend bij het beleggen. Hoe groot dit bedrag is ligt aan het aantal, de winst die een bedrijf maakt en wat de regels zijn van een bedrijf.  Zo zijn er bedrijven die geen dividend uitkeren. Wanneer je aandelen koopt van een onderneming heb je ook vaak zeggenschap bij een aandelenvergadering.

aandelen kopen

Waarom beleggen
in aandelen?

Er zijn meerdere voordelen aan het beleggen in aandelen. Zo is de huidige spaarrente gezakt tot nagenoeg 0%. Geld op je spaarrekening laten staan levert dus niks op. Door de inflatie zie je dus eigenlijk het spaargeld krimpen in plaats van toenemen. Met het beleggen kan je door de een hogere koerswaarde en dividend van aandelen in je portfolio toch extra geld realiseren. Uiteraard zijn er wel risico’s verbonden en kan je je inleg verliezen bij het aandelen kopen.  Hou hier rekening mee als je wil gaan beleggen. Ook kan je kiezen voor ETF beleggen. Dit is een tracker waarmee je de onderliggende waarde van een groot aantal aandelen in een keer koopt

Welke aandelen
nu kopen?

Welke aandelen kopen? is een vraag die veel ondernemers stellen wanneer ze beleggen. Iedereen wil ten slotte het bedrijf hebben gevonden die binnen korte tijd een enorme stijging gaat doormaken. Toch is het niet zo eenvoudig om een een bedrijf aan te wijzen waarvan je nu moet aandelen kopen. Het is namelijk afhankelijk van zeer veel factoren. Dit zijn bedrijven die de afgelopen tientallen jaren een groei hebben doorgemaakt en die door de toekomstplannen in de aankomende jaren ook naar alle waarschijnlijkheid zullen blijven doen.

Dividend

Met aandelen kopen kan je dividend ontvangen. Dividend is een bepaalde uitkering van een bedrijf die je als aandeelhouder ontvangt. Deze dividend is vaak afkomstig van de winst van een bedrijf en wordt over het algemeen één keer per jaar uitgekeerd. Dividend kan dus gezien worden als een bepaalde winstuitkering. Het is wel goed om te weten dat je in Nederland belasting betaald over de dividend, dit wordt dividendbelasting genoemd en bedraagt 15% van het totale bedrag dat wordt uitgekeerd. Elke bedrijf heeft een eigen datum waarop het dividend uitkeert. Daarnaast zijn er ook bedrijven die geen of niet alle dividend uitkeren. Zo zal in de jaarverslagen staan dat ze dit geld niet uitkeren om te investeren.