NIO aandeel

Veel mensen zijn nieuwsgierig of ze anno 2022 nog moeten investeren of dat ze te laat zijn en de boot hebben gemist. Wij geven in dit artikel antwoord op deze vraag, onze verwachtingen en nog veel meer nuttige informatie.

NIO koers

NIO koers

De koers schommelt flink de afgelopen jaren. In het begin van 2020 was de prijs van een NIO aandeel slechts 3,51 dollar. In het begin van 2021 was de prijs 61,95 dollar (all time high).  Dit is een enorme jaarlijkse stijging die je maar zelden ziet bij aandelen. Op het moment van schrijven (Mei 2022) is de koers 18,13 dollar. Dit heeft met name te maken door het chip tekort waardoor het de productie tijdelijk moesten verminderen. Ook de komst van nieuwe concurrenten op de markt is nadelig geweest voor de koers en het feit dat de overheid een aantal weken alle fabrieken sloot tijdens de corona tijd om bestemmingen tegen te gaan, wat heeft gezorgd voor grote verliezen. Tijdens deze moeilijke periode heeft een overheidsbedrijf een kapitaalinjectie gedaan in het bedrijf waardoor alle schulden zijn afbetaald.

Zie hieronder de huidige koers:

Waar kan ik het kopen?

Etoro is het platform waar je gemakkelijk aandelen kan kopen van dit merk. Zo betaal je geen commissie en biedt het nog veel meer voordelen.

aandeel NIO

Wat is NIO?

Het is een onderneming afkomstig uit Shanghai die elektrische auto’s levert aan de consumenten en is opgericht in 2014 door William Li .Hij stapte niet blindelings in de autobranche, want eerder was hij bestuurslid van NextEV en Bitauto. Deze bedrijven staan bekend om hun rol in de ontwikkeling van de elektrische voertuigen van de Formule E.

William geloofde dat elektrische wagens een mooie toekomst hadden, niet alleen voor race auto’s voor de Formule-E, maar voor alle automobilisten. Externe bedrijven deden grote investeringen in NIO aandelen op dezelfde dag dat William Li de EP9 sportwagen onthulde.

Hoewel het in 2019 bleek dat het bedrijf failliet zou gaan, is het aandeel de afgelopen jaren juist enorm gestegen. Dit komt mede door de vraag naar elektrische wagens. Het bedrijf is een concurrent van Tesla maar is op dit moment alleen beschikbaar voor mensen uit China. Er wordt wel verwacht dat in 2022 auto’s worden geleverd in Nederland. Wel zijn de auto’s voordeliger dan die van het Amerikaanse bedrijf. Dit is mede de reden voor de enorme opmars van het bedrijf. Wel is het aandeel NIO de afgelopen tijd gedaald, wij geven meer informatie over de reden hierachter.

De oorspronkelijk naam  was Nextcar, maar de eigenaar vond NIO een betere naam. Dit betekent namelijk in het chinees ‘Blauwe lucht komt’ , wat toepasselijk is voor een fabrikant in duurzame energie.

Nio

Achtergrondinformatie

Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De auto’s zijn te kopen met of zonder batterij. Wanneer je ervoor kiest om het niet te kopen, kan je een batterij huren. Dit is vrij uniek in de wereld. Als je kiest voor het huren kan je elke maand een ander batterijpakket kiezen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je de ene maand veel gaat rijden en de andere maand weer minder. Je kan de batterij 2 keer per maand helemaal gratis wisselen Helaas is de auto dus nog niet te koop in Nederland, wel is het beschikbaar in Noorwegen. Voor een auto zonder batterij betaal je 51.000 euro. Wanneer je kiest voor een NIo met batterij betaal je tussen de 60.000 en 67.000 euro.

Doelgroep

Met de prijs richt het zich op de mensen in de middenklasse, waarbij Tesla zich meer richt op de mensen met een grotere portemonnee. Hoewel mensen het bedrijf misschien vooral kennen van de snelste elektrische auto van de Formule-E, willen ze vooral elektrische wagens betaalbaar maken en naar verwachting dus ook voor de nederlander in 2022.

De Toekomst van NIO

Hernieuwbare energie is momenteel een van de meest succesvolle sectoren om in te beleggen. Ook al zijn er veel rivalen op de loer, er valt hier veel winst te behalen. Ondanks de huidige epidemie verwacht NIO een verdubbeling van de omzet. Zij voorzien een stijging van 129 tot 139 procent. Daardoor zal de totale verkoop toenemen. Dit komt  met name doordat de vraag naar elektrische auto’s steeds groter wordt en ze in steeds meer landen in Europa hun auto’s willen verkopen. Het is wel goed om te weten dat NIO op moment van schrijven nog steeds geen winst maakt.

Koersverwachting NIO

Doordat elektrische auto’s steeds populairder worden in de wereld en de het chip tekort in de toekomst veel minder een probleem zal zijn, kan het zeker interessant zijn om een NIO aandeel te kopen. Wel is het goed om je te beseffen dat het een Chinees bedrijf is wat risico’s met zich meebrengt. Allereerst heeft de Chinese overheid een flinke invloed in bedrijven in dat land en kunnen ook problemen ontstaan met de toenemende spanningen tussen China en de westerse wereld. Vergeleken met 2021 is het aandeel wel behoorlijk gezakt in waarde. Veel beleggers vinden het daarom juist een interessant bedrijf om in te stappen, omdat het veel groeipotentie heeft en de NIO koers in het verleden veel hoger heeft gestaan. Zo vinden beleggers het bedrijf meer waard dan de waarde die nu heeft.

Wat zijn de auto’s van NIO?

Er zijn een aantal elektrische auto’s op de markt gebracht door NIO. Dit zijn:

  • EP9 (de eerste auto die direct de snelste zelfstandige elektrische auto was, niet te koop voor consumenten( 2017)
  • ES8 (2017)
  • ES6 (2018)
  • EC6 (2020)
  • ET7 (2021)

In totaal heeft NIO tot nu toe dus 5 auto’s op de markt gebracht. Prijzen van deze auto’s variëren tussen de 45.000 en 70.000 euro. Naar verwachting zullen ze de aankomende jaren nog een aantal auto’s op de markt brengen en daardoor wereldwijd een echte concurrent worden voor Tesla.

FAQ – Veelgestelde vragen

Waarom kiezen veel beleggers voor een aandeel NIO?

Omdat de markt van elektrische auto’s elk jaar groeit en ook de onderneming zelfs een flinke groei heeft doorgemaakt.

Kan ik beter Tesla of Nio aandelen kopen?

Dat is voor iedereen verschillend. Wel is de prijs voor een NIO aandeel lager en door veel beleggers ondergewaardeerd.

Waarom fluctueert de NIO koers de afgelopen jaren?

Dit heeft te maken met verschillende zaken waar de corona pandemie een belangrijke rol in speelt

Zijn NIO aandelen geschikt voor de lange termijn?

Jazeker! NIO is door de duurzaamheid uitermate geschikt voor de lange termijn.

Wij tonen een actuele NIO koers op onze website en geven meer uitleg over alles wat met de onderneming te maken heeft. Etoro is het platform waar je NIO aandelen kopen kan.