ETF Beleggen

Een Exchange trading fund is een beleggingsproduct dat de index volgt. Het is een vrije nieuwe manier van investeren en wordt vergeleken met een beleggingsfonds. Wij geven meer informatie over dit onderwerp en waarom dit interessant is voor beleggers.

ETF betekenis

Veel mensen die beginnen stellen zichzelf de vraag: Wat is een ETF? Aangezien het een vrij nieuwe manier van investeren is, leggen we dit graag voor je uit. Zie hieronder de betekenis:

De afkorting staat voor Exchange Traded Fund en kan worden vergeleken met een beleggingsfonds. Een ander woord hiervoor is ‘tracker’. Met een Exchange Traded fund kan je op een gemakkelijke manier gespreid beleggen in een index. Een traded fund volgt een index. Zo heeft het als doel om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde markt (denk aan de AEX) Zo kan je met een tracker in één keer de aandelen kopen van de top 500 bedrijven in de wereld. (VanGuard Allworld). Je koopt hiermee de onderliggende waarde van deze aandelen. Vraag en aanbod zijn hierbij ook een belangrijke factor voor de prijs. Het wordt ook wel een Fysieke  traded fund genoemd omdat het daadwerkelijk belegd in aandelen of in een index.

Hoe kan ik hierin beleggen?

Allereerst heb je een online broker nodig om te kunnen beleggen in ETFs. Dit is een bedrijf dat het voor consumenten mogelijk maakt om te investeren. Hou er rekening mee dat er grote verschillen zijn in het aanbod bij de verschillende brokers. Zo zijn er brokers die maar een handjevol ETFs aanbieden. Etoro is in ieder geval een broker met een groot aanbod. Lees onze Etoro review voor meer informatie. De Giro heeft ook een klein aanbod beschikbaar. Wil jij liever beleggen via de bank? Dit is vaak duurder dan bij brokers en vaak ook een veel kleiner aanbod, maar is wel mogelijk.

Indexbeleggen

Met Indexbeleggen volgt de Index de markt met het doel om rendement te behalen. Je kan ervoor kiezen om een tracker te kiezen die zich richt op de Top 500 bedrijven in de wereld, de AEX of alle aandelen die zich richten op een bepaalde branche (denk aan vastgoed of tech). Indexfondsen en Exchange traded funds lijken sterk op elkaar, zo zijn het allebei trackers. Toch zijn er wel verschillen.  Zo kan je een ETF altijd kopen als de beurs geopend is. De prijs hiervan is niet alleen afhankelijk van de onderliggende waarde maar ook van vraag en aanbod.

Een Indexfonds kan slechts op een moment per dag worden verhandeld tegen een vastgestelde prijs. Dit is dus een duidelijk verschil.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en ETFs

Allereerst is het goed om te weten dat ETFs over het algemeen goedkoper is dan een beleggingsfonds. Dit komt omdat het een passief product is waar een beleggingsfonds wel actief wordt beheert door mensen die actief het fonds beheren. Dit brengt dus ook kosten met zich mee waardoor een beleggingsfonds meer zijn best moet doen om de index te verslaan en de kosten eruit te krijgen. Daarnaast zijn er nog meer verschillen. Zo kan je met een ETF in welke aandelen wordt belegt, bij een beleggingsfonds is dit niet zo en heb je geen idee waar in wordt geïnvesteerd. Een overeenkomst is dat er bij beide een grote spreiding is. 

Broker


Beoordeling

Servicekosten

Commisiekosten

Acties

Etoro

0%

€0 

Bux

0%

0%

De giro

0%

€0

Beste ETF 2021

Veel mensen vragen wat de beste ETF is om te beleggen. Hoewel er geanalyseerd kan worden welk tracker de afgelopen jaren het meeste rendement hebben behaald, biedt dit geen garantie voor de  toekomst.  Hieronder bieden we een lijst met populaire opties:

  • VanGuard S&P 500
  • VanGuard All world
  • iShares NASDAQ 100 Ucits
  • iShares Global Clean Energy UCITS

Daarnaast komen er de afgelopen jaren steeds meer ETFs bij. Het is goed om te achterhalen welke er worden aangeboden bij de broker waar je een account hebt.  Ook is er op Youtube en op het internet veel informatie te lezen over de verschillende trackers en welke aandelen hierin zitten.

Vanguard ETFs

VanGuard is op dit moment de grootste aanbieder van ETF’s wereldwijd.  De eigenaren van het bedrijf beheren zelf de fondsen. De bekendste tracker van dit bedrijf is de VanGuard S&P 500 (VUSA). Dit zijn namelijk de 500 grootste bedrijven van Amerika. Denk aan : Facebook, Google, Microsoft en Apple. Uiteraard zijn ook bedrijven uit andere branches aanwezig in de S&P 500. 

De VanGuard All World is ook zeer populair. Dit is een ETF met bedrijven uit heel de wereld. Zo heb je een enorme spreiding. Het is goed om te weten dat er veel Amerikaanse bedrijven die in de S&P 500 zitten, ook aanwezig zijn in de VanGuard All world, maar bijvoorbeeld ook Taiwan Semiconductor Manufacturing. 

Aandelen

De meest trackers bestaan uitsluitend uit aandelen. Dit is de meest populaire voor het beleggen in ETF. Zo is er bijvoorbeeld de iShares AEX ETF. Hierin zitten  alle bedrijven die gevestigd zijn in de AEX. Aandelen kan je uiteraard ook los kopen. Het nadeel hiervan is dat je minder snel een spreiding hebt. Als de koers van een bedrijf waarbij je aandelen hebt gekocht daalt, merk je dit gelijk. Met ETF beleggen is dit minder het geval.

Bitcoin ETFs

Op dit moment  bestaan er nog geen Bitcoin ETFs. Zo zijn er in Maart 2021 verschillende aanvragen afgewezen door de US Securities and exchange (SEC) die waren ingediend door verschillende bedrijven. De verwachting is dat er de aankomende jaren wel trackers beschikbaar zijn bij verschillende exchanges, denk aan Binance. Zo kan ETF beleggen ook in bitcoins worden gedaan.

ETF beleggen

Een ETF is enorm populair geworden onder beleggers de laatste jaren. Het risico ligt lager dan bij het aandelen kopen , en heeft het verleden aangetoond dat er rendement kan worden behaald. Toch biedt dit geen garantie voor de toekomst. Het is belangrijk dat je eerst veel informatie leest over de voor- en nadelen van een ETF voor je begint met investeren.