Wat is een hefboom of leverage?

Wat is een hefboom of leverage?

Een hefboom maakt het mogelijk om met een kleine investering veel winst te maken. De kans op verlies is daarnaast is ook veel groter. Door te beleggen met een hefboom kan je je inleg  vermenigvuldigen met een bepaalde factor. Hierdoor zijn veel mensen geïnteresseerd in het traden met een hefboom/ het doen van een leverage trade. 

Bij verschillende brokers is het mogelijk om te traden met een hefboom. Wij geven in deze blog meer informatie over traden met een hefboom en hoe dit in zijn werk gaat.

Door te handelen met een hefboomwerking kan je een posities innemen die groter is dan normaal gesproken met je budget mogelijk is.  

Wat is leverage?


Leverage is het lenen van geld om je eigen vermogen te verhogen. Zo leen je geld van een broker met het doel om zelf meer winst te behalen dan zonder een lening mogelijk was.

Hoe werkt een hefboom?


Het is belangrijk om te weten dat je wil handelen met een hefboom (CFD trading) je niet daadwerkelijk het handelsproduct in bezit hebt. Wanneer je wil beleggen met een hefboom leen je bepaalde middelen om assets te kopen. Dit bedrag leen je van de broker.  Zo kan je een hefboom 1:15 doen. Bij elke euro die je inbrengt kan je een belegging plaatsen van 15 euro. Zo kan je dus een veel groter kapitaal beleggen dan je inbrengt. Echter, is de kans op hoge verliezen ook groter. We proberen het duidelijk te maken met twee voorbeelden van leverage traden:

Wanneer je een hefboom van 1:15 gebruikt

  • Bij een stijging van 1 euro, behaal je een winst van 15 euro
  • Bij een daling van 1 euro, behaal je een verlies van 15 euro

Waar kan je beleggen met hefboom?


Het is mogelijk om bij verschillende brokers te beleggen met een hefboom. Plus500 is een van de bekendste brokers. Zo kan je een bepaald bedrag van een broker lenen om de belegging die je wil doen te financieren. Over de leverage betaal je rente. Hoe hoog de rente is, is geheel afhankelijk van de broker. Kies de beste broker om deze financieren te doen. 

Hefboom aandelen


Veel beleggers gebruiken de hefboom voor aandelen.Voor je gaat traden met een leverage voor deze aandelen, is het belangrijk om de risico’s van deze manier van beleggen te zien. Zo is de kans op grote verliezen groter dan wanneer je simpelweg een handelsproduct koopt.

Categories:

Related Article

Hoe laat opent de beurs?

Elke beurs heeft andere openingstijden. Dit komt voornamelijk door het tijdsverschil tussen de verschillende landen. De AEX opent om 09:00 uur en sluit om 17:30…

Wat is long gaan en…

Naast het short gaan op handelsproducten, is het ook mogelijk om long te gaan. Dit is de manier die de meeste beleggers op bijvoorbeeld de…

Wat is short gaan en…

Veel mensen vragen zich af wat ‘short’ gaan of ‘short selling’ betekent. Short gaan of short selling is het verkopen van een handelsproducten die jij…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *