Wat is short gaan en hoe werkt het?

Veel mensen vragen zich af wat ‘short’ gaan of ‘short selling’ betekent. Short gaan of short selling is het verkopen van een handelsproducten die jij niet in je bezit hebt met het doel om dit later weer te kopen tegen een lagere prijs met het doel om winst te maken.Met short gaan maak je dus winst met een dalende koers, iets wat een andere manier van beleggen dan inspelen op de groei van een bedrijf.

Veel mensen vragen zich af hoe het mogelijk is om een handelsproduct te verkopen dat niet in je bezit is. Dit kan doordat je bijvoorbeeld aandelen of obligaties leent van de bank of van een tussenpersoon. Hieronder een voorbeeld om het uit te leggen.

Een aandeel van ING staat op 13 euro. Je leent geld van een bank  of tussenpersoon om deze aandelen te kopen. Je verkoopt deze aandelen direct voor de prijs van 13 euro. Na 2 weken daalt het aandeel naar 11,50 euro. Wanneer je dit aandeel koopt tegen 11,50 euro, wordt er 1,50 winst per aandeel gemaakt. Wanneer je short gaat op 100 aandelen, wordt er 150 euro winst gemaakt. 

Wat zijn de kosten van short gaan?


Het is geheel afhankelijk van de broker wat de kosten zijn voor het short gaan.  Vaak betaal je bij een broker een bepaalde spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Wanneer je van plan bent om short te gaan, is het goed om de verschillende brokers te vergelijken. Er zijn ook brokers als Plus500 dat werkt met een hefboom. Hierbij kan je short gaan op aandelen. Zo kan je bijvoorbeeld werken met de hefboom 1:10. Wanneer een aandeel 1% stijgt, stijgt jouw winst met 10%. Wanneer een aandeel echter 1% daalt, daalt je inleg ook met 10%.

Voordelen van short gaan

Het voordeel van short gaan is dat je winst kan maken in een dalende markt. Waarbij veel mensen geld verliezen met een dalende koers, maak jij winst. Een ander voordeel van short gaan is  dat je niet eigenaar hoeft te zijn van een handelsproduct om te handelen.  Ook kan je gebruik maken van markt orders of stop-loss om bepaalde verliezen te beperken.

Nadelen short gaan


Een nadeel van short gaan is dat er kosten zijn verbonden aan het lenen van geld van een bank of tussenpersoon. Deze lening is natuurlijk niet gratis en brengt kosten met zich mee. Wanneer het short gaan daarnaast niet goed uitpakt, kan je zomaar veel geld verliezen. Daarnaast dien je ook dividend terug te betalen wanneer je short gaat.  Wanneer je aandelen koopt maak je wel aanspraak op dividend.

Short gaan kent voor- en nadelen. Door te speculeren op een dalende markt kan je winst maar ook verlies maken. Wij adviseren om niet te beginnen met short gaan als je start met beleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.