Wat is long gaan en hoe werkt het?

Naast het short gaan op handelsproducten, is het ook mogelijk om long te gaan. Dit is de manier die de meeste beleggers op bijvoorbeeld de aandelenmarkt kiezen. Met long gaan ga je er vanuit dat een handelsproduct meer waar wordt. Je behoudt een aandeel,future, crypto of een ander product. Hierbij hoop je op een stijging van de koers, zodat je winst groter wordt. 

Voorbeeld:
Een aandeel van ING is op dit moment 12 euro per aandeel. Je koopt 100 aandelen tegen dit bedrag. De totale kosten zijn 1200 euro.  Na een aantal maanden is het aandeel gestegen naar 14,50 euro. In totaal is je portfolio hiermee 100*14,50 euro= 1450 euro. Door het behouden van je long positie heb je 250 euro winst gemaakt. Uiteraard kan een aandeel ook naar beneden gaan, waardoor je verlies maakt.

Wanneer ga je long?

Je neemt een long positie in als je verwacht dat de koers gaat stijgen. Zo kan het zijn dat je je goed hebt ingelezen over een bepaald bedrijf en verwacht dat de toekomst positief zal zijn. Het kan ook dat je verwacht dat de gehele beurs de komende periode gaat stijgen wat ook positief zal uitpakken voor het bedrijf waar jij aandelen kopen wil.

Kosten van long gaan

Wat de kosten zijn voor long gaan is geheel afhankelijk van de broker. Zo betaal je bij enkele brokers, zoals eToro, geen commissiekosten. Hierdoor zijn de kosten voor het kopen van aandelen relatief laag. Hou er wel rekening mee dat eToro andere kosten berekend. Bij deGiro betaal je wel commissiekosten, maar zijn andere kosten weer lager dan bij eToro.

Voordelen 

De voordelen van long gaan is dat je winst kan maken als de koers stijgt. Wanneer je kiest voor het kopen van aandelen kan je bij veel bedrijven ook dividend krijgen. Over het algemeen is het rendement op het beleggen groter dan de spaarrente bij de bank. Daarnaast betaal je bij long gaan minder fees of andere kosten dan iemand die actief aan het kopen en verkopen is. 

Nadelen van short gaan

Uiteraard brengt beleggen risico’s met zich mee en kan je je inleg verliezen. Dit is het grootste nadeel van long gaan. Je weet nooit wat er gebeurd in de wereld of op de beurs en wat voor nadelige gevolgen dit kan hebben. Het geld op je bank laten zijn brengt minder risico’s met zich mee.

Long gaan is dus zeker interessant voor jou als belegger. Over het algemeen kan je meer rendement behalen dan wanneer je je geld op je bankrekening laat staan. Wel zijn er risico’s in het beleggen en kan je je inleg verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.